helping-hand-annika-bogren-kroppsterapeut

Annika Bogren

Min resa som kroppsterapeut

… började med några resor till Indien. Jag har hållit på med yoga länge och kände till och har upplevt hur yogan balanserar mitt sinne, men i Indien insåg jag att den fysiska aspekten av yoga är viktig för i kroppen manifesteras allt som du tänker, känner och upplever.

När jag utövade yoga några timmar varje dag väcktes ett starkt intresse för kroppens möjligheter och begränsningar. Under fem månaders daglig yogaträning upplevde jag hur min egen kropp förändrades. Mina knän och fötter blev starkare. Mitt knäproblem försvann först, efter ett tag insåg jag att min fotled som krånglat i 25 år, inte kändes av längre. Jag har nu gått ner två skostorlekar, från 40 till 38 och går numera problemfritt i platta skor som jag inte kunnat ha på 25 år.

Min hållning blev bättre. Min rygg kändes längre och smidigare, min ryggsäck hamnade några cm högre upp på ryggen, så det var ingen inbillning. Det kändes som om knäleden rörde sig mer friktionsfritt och gången blev mjukare. Jag andades med djupare andetag och muskler som ständigt varit spända slappnade av och bröstkorgen kändes inte längre som en stålkorsett.

Att se andras framsteg var också fantastiskt. Celines plattfot reste sig 1 cm. Kurt kunde gå nerför trappan efter sin första yogaklass utan att hålla i räcket och utan smärta I sina knän. När Joyce, 73 år, från början svag och bräcklig, en dag kraftfullt stod på händer fick det mig att inse hur vi begränsar oss själva både i kropp och tanke om vad som är möjligt!

Yogan är en otrolig terapeutisk form och den lär oss acceptera våra kroppar men också att utmana våra självbild. Kort sammanfattat – jag mådde bättre än någonsin. Och när den fysiska förändringen och utvecklingen kom så släppte blockeringar för den mentala, känslomässiga och andliga utvecklingen.
Den här erfarenheten fick mig att fundera. Vilka begränsningar tror jag att jag har? Vad kan jag förändra mer? Och slutligen, jag ska lära mig allt om kroppen och dess fantastiska förmåga att läka sig själv.

Det här är min resa och min passion och jag vet den räcker för hela livet.

After you have typed in some text, hit ENTER to start searching...